Jason Bourne + Jack Reacher

 
 
 
Jag är Pilgrimen (Bazar förlag, 2015) är Terry Hayes första roman, men ingalunda det första han skriver. Han är en filmmanusförfattare som har skrivit och producerat många kända filmer, vilket ibland skiner igenom i boken, då skeenden beskrivs på ett sådant filmiskt sätt att man ser scenen framför sig. Storyn är gripande, inte så enkel som man kan tro, språket är filmiskt som jag sa, personbeskrivningarna duger. 
 
Bokens värld är en blandning av Jason Bourne och Jack Reacher, i underrättelsevärldens skuggland. En kvinna hittas brutalt mördad, halv upplöst i kemikalier, utan chans att kunna identifieras, en läkare hittas död, utan sina ögon, en ung miljardär råkar ut för en "oycka".....och det är bara en man som kan se sambandet och rädda världen från en hemsk farsot. Låter det dramatiskt? Ja, det är det också - och i vissa fall smått otroligt - men det är ju en manusförfattare som är van att bygga upp stämningen i sina filmer, vilket märks tydligt. 
 
Det är ingen djup litteratur, men en hög klass ändå och jag läser gärna fler böcker av Terry Hayes, för hans sätt att skriva är annorlunda på ett fångande sätt. Läs honom du också!

Liknande inlägg

Till top