Litteraturens konsekvenser

 
 
 
Litteraturen hjälpte mig igenom en traumatisk barndom. Ända sedan jag kunde läsa, så har jag mer eller mindre slukat böcker. Att förlora sig bort till en annan värld när verkligheten var för jobbig, var ett andningshål för mig.
 
Men anledningen till att jag är en bokmal är också att jag är väldigt nyfiken på saker och har en stor kunskapstörst. 
 
Mitt stora litteraturintresse är också till stor hjälp nu när jag är sjukpensionär och inte orkar/klarar av att vara igång alltför mycket. Det ger mig en sysselsättning. Vissa dagar är jag sängliggande och ibland har jag så ont att jag inte orkar läsa heller, men en bok finns alltid där och väntar på mig, om jag vill. 

Update

Jag har haft mycket ont och sovit väldigt dåligt de senaste nätterna, därav min frånvaro på bloggen. Har inte ens orkat läsa. Då är det illa. Keep up the good Spirit, misströsta ej. I'll be back.

Liknande inlägg

Omvälvande tider

 

 

Lehanes berättarkonst är filmisk och hans språk är vasst. Det gör hans romaner autentiska på ett sätt som få är.

Med Den värld som var vår tar Dennis Lehane sin gangstertrilogi om Joe Coughlin i mål. Trilogin är en roman om den storslaget amerikanska modellen under förra seklet.

Jag har läst andra böcker av Lehane som jag faktiskt tycker var mycket bättre, som tex Patient 67 (filmatiserat med Leonardo Di Caprio i huvudrollen) och Gone baby Gone. Den värld som var vår (Bonnier, 2015) är väl inte dålig om man nu gillar Lehane. Jag antar att man kan säga att det är en typisk Lehane-bok, men jag personligen tycker inte att den tillhör hans bästa romaner.

 

Karl Marx föddes in i en politisk omvälvande tid i Europa. Hans familj tillhörde vad man skulle kunna kalla för den högre medelklassen, med en far som var advokat och som kom från en släkt med många rabbiner. På hans mors sida fanns det också rabbiner, men även mer kända personer som att ett kusinbarn till Marx var grundare till det multinationella företaget Phillips. Trots Karl Marx priviligierade bakgrund så var hans politiska åsikter inte vad man skulle kunna förvänta sig.

Marx var en människa med stor kunskapstörst och levde ju också i en tid då många landvinningar gjordes gällande vetenskaplig och politisk utveckling.

Sven-Eric Liedman har lyckas med att göra en gedigen bakgrundsbeskrivning och en målande redogörelse för Karl Marx liv och leverne, samt hans politiska teorier. Allt detta på ett medryckande sätt som fångar ens intresse. Det har skrivits många biografier om Karl Marx, men denna är en av de bättre.

Jag tror man skulle kunna säga att Karl Marx är en missuppfattad "profet" i den meningen att många har helt missförstått vissa av hans teser, även Sovjetunionen, det land som menade sig bygga sitt samhälle på Marx teorier. Liedmans bok Karl Marx -  En biografi (Bonnier, 2015) är klargörande.

Till top