Full bok-kasse!

Idag var jag till biblioteket för första gången på - ja, det är nog nästan två år. Jag har varit s k periodare när det gäller biblioteksbesök, men nu har det blivit ett väldigt långt glapp eftersom jag helt enkelt inte har tyckt att det har funnits några bra böcker där. 
 
Nåväl, jag var ute efter en bok av Flanagan - han som jag läser nu - och tänkte att när jag nu var på bibblan så kunde jag ju liks kika runt lite. Jag blev glatt överraskad över att hitta så många böcker som verkade bra. Det var verkligen roligt! Nu när jag är ensamstående så har jag inte råd att köpa böcker någonting alls, så jag har insett att jag måste återvända till bibblan. Vilket jag alltså gjorde idag- och med positivt resultat! En hel tygkasse full kom jag hem med. Jag vet inte riktigt när jag ska ha tid att läsa dessa böcker, för jag har ju recensionsexemplar jag ska läsa och recensera, men det är det väl å andra sidan ingen panik med. 
 
 
 
Vilka var då böckerna?
Jo, det blev 6 stycken romaner, som har det gemensamt att de är lite....annorlunda, ett äventyr att läsa och en värld att uppleva.
 
Rött Uppror och Gyllene Sonen av Pierce Brown
Gulds bok om fiskar av Richard Flanagan
Ugglor gråter av Janet Frame
Valda verk av T.S Spivet av Reif Larsen
Eldkastarna av Rachel Kushner
 
Jo, jag vet jag sa i förra inlägget att man ska våga gå utanför sina vanliga läsvanor, i mitt fall gällde det bl a att börja läsa svenska författare. Jag tittade på svenska författare nu när jag var på bibblan- men de verkade faktiskt inte roliga alls. Jag får ta mig tid att leta nån annan gång, idag hade jag lite bråttom.

Författare i skuggan - en utmaning

Jag läser mest västerländska författare, mest då brittiska och amerikanska. Ibland någon europeisk och afrikansk. Väldigt sällan någon asiatisk eller australiensisk/Nya Zeeländsk. Colleen McCollough och Janet Frame, samt nån mer som jag just nu inte kommer ihåg namnet på, men som jag vet är från down under, är väl de författare som jag läst. Förutom då Richard Flanagan som jag håller på med nu och är helt överväldigad av. Ibland snubblar man ju bara över en hittills okänd författare och finner en själsfrände. 
 
Fast det är ju lite tråkigt att det inom litteraturen ska finnas en typ av radioskugga eller mediaskugga, där oftast författare från Afrika och Asien befinner sig i - om dom nu inte råkar skriva en bästsäljare som tar sig in på topplistorna i Europa och Amerika. 
 
 
 
Förutom ca 3 australiensiska författare så har jag läst 3 afrikanska (varav två från Sydafrika). Några från Sydamerika, men merparten är brittiska och amerikanska. Hm....vad beror det på? Det första man tänker på är ju naturligtvis om en författare är hajpad, men eftersom jag undviker sådana böcker så gäller det inte för mig. Den största anledningen till att man läser böcker från en viss kultur eller samhälle är nog helt enkelt den att den kulturen/samhället är välbekant och förståeligt. Stilen, språket, hur personer tänker och varför de handlar på ett visst sätt, etc. 
 
Men just därför bör man utmana sig själv och kasta sig ut i det okända i jakt på nya läsäventyr! När jag har läst ut böckerna som jag har på min måste-läsa-lista ska jag vara djärv nog att läsa en författare från skuggan - vilket för min del även inbegriper svenska författare. Det tycker jag du också ska göra!

Liknande inlägg

Förstummad

 
 
 
 
Håller just nu på att läsa Flanagans senaste. Jag ska inte säga så mycket nu om den eftersom jag ska recensera den senare, men så mycket kan jag i alla fall säga: jag är förstummad, tagen, hänförd. Håll därför utkik efter min recension!
 
Till top