En okänd författares chans

 

 

 

Liselotte Roll har skrivit två böcker men varit en doldis på litteraturscenen. Nu har hon fått kontrakt med ett av världens största bokförlag, Harper Collins, som planerar att storsatsa på den okända författaren.

– Det sa bara plopp och så ville de satsa ordentligt på mig, säger hon.

Liselotte Roll debuterade 2013 med deckaren ”Tredje graden”, utan att få särskilt mycket uppmärksamhet. Nu ska hennes böcker snart finnas på sju språk och ska ges ut i över 6.000 butiker.

 

– Det är jätteroligt. Mitt enträgna slit har fått det att hända grejer.

Hennes första serie ”Kalo-serien”, som hittills innefattar böckerna ”Tredje graden” och ”Ole Dole Död”, får till våren sällskap av den nya serien ”Bröder”. Redan nu finns hennes deckare utgivna i Sverige, Finland, Norge, Holland och Tyskland.

 

Linn Mautirzon

http://www.dn.se/dnbok/storforlag-satsar-pa-okanda-svenskan-liselotte-roll/

Jason Bourne + Jack Reacher

 
 
 
Jag är Pilgrimen (Bazar förlag, 2015) är Terry Hayes första roman, men ingalunda det första han skriver. Han är en filmmanusförfattare som har skrivit och producerat många kända filmer, vilket ibland skiner igenom i boken, då skeenden beskrivs på ett sådant filmiskt sätt att man ser scenen framför sig. Storyn är gripande, inte så enkel som man kan tro, språket är filmiskt som jag sa, personbeskrivningarna duger. 
 
Bokens värld är en blandning av Jason Bourne och Jack Reacher, i underrättelsevärldens skuggland. En kvinna hittas brutalt mördad, halv upplöst i kemikalier, utan chans att kunna identifieras, en läkare hittas död, utan sina ögon, en ung miljardär råkar ut för en "oycka".....och det är bara en man som kan se sambandet och rädda världen från en hemsk farsot. Låter det dramatiskt? Ja, det är det också - och i vissa fall smått otroligt - men det är ju en manusförfattare som är van att bygga upp stämningen i sina filmer, vilket märks tydligt. 
 
Det är ingen djup litteratur, men en hög klass ändå och jag läser gärna fler böcker av Terry Hayes, för hans sätt att skriva är annorlunda på ett fångande sätt. Läs honom du också!

Liknande inlägg

Bokreafynd

 
 
 
Härskarna i Kreml av Örjan Berner
Huset Longbourn av Jo Barker
Dödslistan av Frederick Forsyth
Saudivapen av Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman
The Encyclopedia of World Mythology av Arthur Cotterell och Rachel Storm
 
Till top