En litterär skattgömma

 
 
 
 
I Den lilla bokhandeln i Paris (Bazar förlag, 2016) får vi möta Monsieur Perdu som har en bokhandel ombord på en pråm. Det är ingen vanlig bokhandel, utan mer ett litterärt apotek. Till exempel så rekommenderar Perdu Igelkottens elegans av Muriel Barbery till missförstådda genier, älskare av svårtillgängliga filmer och busschaufförshatare. Denna bok är verksamt i höga doser mot "om-så-ism". Eller varför inte Astrid Lindgrens Pippi Långstrump, mot förvärvad pessimism och rädsla för mirakel. Monsieur Perdu har en förmåga som kallas för genomhörskådande, dvs att han ser och hör rakt igenom det som de flesta försöker dölja sig bakom. Han ser vad som tynger dem, vad de drömmer om och vad de saknar. 
 
Men kan Perdu läka sig själv? För 21 år sedan blev han lämnad av sitt livs kärlek. Hon lämnade bara efter sig ett brev, som Perdu inte har öppnat och läst, för han vill inte höra de klassiska klyschorna. Istället har han stängt till och bommat för dörren till ett rum i sin lägenhet, i det rummet där de älskade och levde. Perdu har satt en bokhylla för dörren och fyllt den med böcker. Precis som i sitt eget hjärta, det har han isolerat och lever mer som en levande död. Men så händer det sig att Perdu läser brevet och det får oanade konsekvenser. Det hela slutar med att han kastar loss och far iväg med sin bokpråm. En desillusionerad ung kometförfattare samt en kärlekskrank italiensk kock följer med på resan. En resa lika mycket i deras inre som till det yttre. Pråmen bär dem genom den fysiska världen, medan litteraturen hjälper dem med den inre resan.
 
Åh, en så fantastisk bok! Det här är ingen typisk feel god-roman, nej, tvärtom! Det är en litterär skattgömma, full med värdefulla insikter som kommer till liv genom mötet mellan litteraturen och individen: Men vilken bok befriar mig? När han sinsåg svaret, började han nästan skratta. Böcker kan mycket, men inte allt. De viktigaste sakerna måste man vara med om. Inte läsa sig till. Jag måste....uppleva min bok.
 
Nina George lyckas med konststycket att diskutera riktigt djupa saker om livet, läsningen, kärleken, etc på ett lättsamt men ändå seriöst sätt. Den är lilla boken är full av livsvisdom. Den är kamouflerad som en liten söt bok, men gömmer på överraskningar. Läs den!!!

Roligt i postfacket igen

  
 
 
Mannen mellan väggarna och Sjuka själar från Piratförlaget fick jag för någon dag sedan. Idag damp Löftet och Jag lät dig gå från Lind&Co ner i postfacket. Alla dessa böcker är sådana som jag vanligtvis inte läser, men jag har ju sagt att jag vill utvidga mitt läsande. Jag ser framemot att läsa dessa, alla författare är nya bekantskaper för mig.
 

Liknande inlägg

Grädde på moset

 
 
 
 
 
Vissa dagar då allt stämmer.....sådana dagar kan då bäst krönas med en bra bok i en skön säng. Idag har det varit en bra dag på många sätt och nu kommer jag att gå i säng med en bra bok och läsa, läsa och läsa...tills jag blir trött, då läser jag lite till. Tills jag somnar. 
 
Böcker har alltid betytt mycket för mig. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan dom. Min barndom överlevde jag tack vare litteraturen. Genom de lyckliga människoöden jag läste om, kunde jag få del av glädje i mitt liv, när jag läste om sorgliga händelser, så var det en ventil för min egen sorg och smärta. Livet är inte som i böckerna, man kan inte heller leva sitt liv genom böckerna. Däremot kan man hämta styrka, kraft, hopp och tro i litteraturen. Jesus och böcker - det har räddat mig. 
 
Vissa dagar är böckerna grädde på moset. Tack Gud för idag!
Till top