Vad är det rätta?

 
 
 
 
 
Charlotte Rogans bok Det enda rätta (Bookmark, 2016) är något så ovanligt som en filosofisk roman. Rogan har ett mycket speciellt sätt att skriva på; antingen älskar eller hatar man det. 
 
Kontoristen Maggie råkar en dag komma övergett hemligstämplat dokument, vilket kommer att få oanade konsekvenser både för henne själv, hennes familj och personer i hennes närhet. Samtidigt i Irak så får ett beslut som kapten Sinclair fattar också oanade konsekvenser. Dessa båda öden kommer så småningom att indirekt vidröra varandra. 
 
Frågan boken ställer är Vad är det rätta att göra? Ska sanningen alltid till varje pris fram, även om den kan vara förödande? Eller är det så att sanningen alltid är det enda rätta att göra? Hur mycket ska man offra för det som är sant? Å andra sidan, om något är det enda rätta, så är väl inga uppoffringar för stora?
 
"Jag skriver för att ställa frågor, inte för att ge svar. Och för att hedra dem som försöker göra rätt, oavsett följderna- oavsett hur svårt det är att veta vad som är rätt." - Charlotte Rogan
 
Jag har aldrig läst en sådan här bok förut. Språket och personbeskrivningarna kan te sig simpla, men när man väl kommer in i handlingen mer, så inser man att Rogan maskerar djupa och svåra frågeställningar med en vilseledande simplicitet. 
 
Det enda rätta tvingar en att se bortom plattityder och klichéer och söka svaret inom sig själv. Boken är ingen actionthriller, men en filosofisk utredande spänningsroman. Ja, en helt ny genre alltså. Läs den!

Liknande inlägg

Till top